Fietsen door Limburg biedt een unieke ervaring voor zowel recreatieve fietsers als wielrenners. Met zijn glooiende landschappen, schilderachtige dorpjes en uitgestrekte natuur is de zuidelijkste provincie van Nederland een paradijs op aarde voor fietsliefhebbers. Deze blog zal daarom aandacht besteden aan de mooiste fietsroutes door Limburg.

Fietsen met een view

De mooiste fietsroutes vind je vooral in Limburg te danken aan het weidse uitzicht, dat je onderweg tegenkomt. Die uitzichtpunten vind je overal en stimuleren je ook om door te blijven trappen over de steile heuvels die het landschap kenmerken. Kies bijvoorbeeld een van de Mergellandroutes en geniet van een route langs kastelen, mergelgroeven, wijngaarden en pittoreske dorpjes.

fietsroutes limburg

Kuiten bijters inclusief

Niet alleen vind je vlakke fietsroutes in Limburg, maar ook routes met steile beklimmingen. Vooral in het heuvellandschap van Zuid-Limburg vind je echte hoogtemeters, zoals de hierboven benoemde Mergellandroute. Op deze mooie fietsroutes vind je hellingspercentages van 10% of hoger. Gelukkig kun je overal in Limburg even een pauze inlassen op een van de vele gezellige terrassen.

Groene fietsroutes

In Limburg vind je ook verkoelende fietsroutes door een van de vele bossen, die het landschap kent. De bossen van Limburg kennen goed onderhouden fietspaden, waar je rustig op de fiets kunt genieten van de groene omgeving. Er zijn echter ook routes door de hellingbossen, waar je prima kunt mountainbiken.

Fietsen langs waterwegen

Fietsen langs waterwegen heeft iets speciaals: de omgeving is mooi, vol leven en vlak. Daarom behoren de fietsroutes langs de Maas of Geul tot de mooiste fietsroutes van Limburg. Rondom de Maas kun je prima fietsen, want er zijn brede fietspaden en routes die zelfs tot Belgiƫ leiden. Ook de vele routes langs de kleinere rivieren en beekjes, zoals de Roode Beek, zullen prachtige momenten opleveren. De Molentour Maasgouw die langs de Hompesche Molen voert is bijvoorbeeld een grote fietsroute langs de Maas.

fietsen limburg

Grenzeloos fietsen

Limburg grenst aan Belgiƫ en Duitsland, waardoor je ook met de fiets naar het buitenland kunt. Er zijn geen grenzen meer, waardoor je zo op een dag drie landen kunt bezichtigen. Volg bijvoorbeeld de Drie grenzen route bij Vaals of de Drie landen route van Sittard-Geleen. Zeker laatstgenoemde route voert je door maar liefst drie landen, omdat dit het smalste stukje van Nederland is.

Mooie fietsroutes door Limburgse heiden

Nabij Heerlen en Brunssum vind je een groot natuurgebied van 1800 hectare heidegebied en bos. Deze Brunssummerheide kun je ook prima met de fiets verkennen. Je vindt er uitgestrekte heiden met in de zomermaanden prachtige paarse heidebloemen, bossen, zandduinen, vennen en zelfs moerasgebied. Een bezoek aan de Brunssummerheide is vooral voor natuurfotografen op de fiets een waar paradijs.

Top 10 fietsroutes door Limburg

Limburg heeft kortom een breed scala aan fietsroutes die geschikt zijn voor alle soorten fietsers. Hier zijn tien van de populairste:

 • Fietsroute Hompesche Molen naar Kasteel Limbricht
 • Mergellandroute in het Mergellandschap
 • Drie-grenzenroute in Vaals
 • Park Gravenrade route in Parkstad
 • Fietsrondje langs de Maas en Maasduinen
 • Archeologische fietsroute bij Heerlen
 • Bevrijdingsroute Mook en Gennep
 • Fietsroute De Heks van Limbricht nabij Kasteel Limbricht
 • Fietsroute De Lange Vlieter bij Horn
 • Koningslustroute in Koninglust
 • Voerstreekroute in Slenaken

Liever had Limburgse landschap met de voet ontdekken? Dan vind je ook hier de populairste wandelroutes!

webwings

Author webwings

More posts by webwings

Leave a Reply