De Molenplas is een bijzondere Maasplas in ons Maasplassengebied. Het is ooit ontstaan doordat er grind werd weggehaald. De natuur heeft zich er snel ontwikkeld en er zijn allerlei bijzondere planten en dieren te zien. Dit maakt dat deze plek erg populair is bij wandelaars en fietsers. Lees hieronder verder wat er zoal te ontdekken is!

De rijke geschiedenis van de Molenplas

De Molenplas staat ook bekend om zijn monumenten. Tijdens een wandeling kom je langs het bomenmonument. De eiken die hier in staan werden 1500 tot 2000 jaar geleden onder het grind van de Maas bedolven. Hierdoor vergingen de bomen niet en zijn ze goed bewaard gebleven. Toen de Molenplas is ontstaan, zijn deze zwarte bomen naar boven gekomen. Ze zijn nu geplaatst als monument.

Een ander monument bij de Molenplas is de Hompesche Molen. Deze graanmolen is gebouwd in 1722. Deze molen is een zogenoemde stellingsmolen. Dat houdt in dat er op aantal meter hoogte een omloop te vinden is. De molen diende voor het malen van graan. Er was ook een ruimte die als gevangenis diende. Inmiddels is het omgebouwd tot een horeca- en evenementenlocatie en kun je vrijblijvend deze historische molen bezichtigen.

Ontdek de prachtige natuur

Als je een rondje gaat wandelen langs de Molenplas kom je ook veel mooie natuur tegen. Rond de Molenplas lopen grote grazers zoals Konikpaarden en Galloway-runderen. Dit zorgt voor een mooi afwisselend landschap. Om aan de overkant van de Molenplas te komen, moet je over het stromende water via stapstenen de plas oversteken. Hier zwemmen prachtige ganzen en zwanen. In de velden staan Margrieten die de velden opfleuren. Ben je een natuurliefhebber? Probeer dan een wandeling rondom de Molenplas.

molendijk

Activiteiten rondom de Molenplas

Er zijn verschillende activiteiten die je kunt doen als je de Molenplas in Stevensweert gaat bezoeken. Zo biedt de Hompesche Molen verschillende activiteiten voor jong en oud.

Groepsactiviteiten

Bij de Hompesche Molen worden er verschillende groepsactiviteiten aangeboden voor jong en oud. Zo kun je een groepswandeling maken. Hiervoor kun je ook kiezen om met een gids samen te lopen. Je komt dan alles te weten over zowel de Molenplas, als de geschiedenis van de Hompesche Molen. Daarnaast kun je ook een fotospeurtocht doen waarin je zelf de route kunt uitvinden.

Als je gaat wandelen langs de Molenplas kun je een wandelarrangement aanschaffen vanaf slechts €9,95. Tijdens de wandeling kun je een stop maken waarin je kunt genieten van een heerlijke kop koffie met Limburgse vlaai. Deze activiteiten zijn geschikt voor alle leeftijden. Daarnaast kun je ook een arrangement afsluiten voor een steptocht. Kinderen vanaf 8 jaar mogen mee. Je kunt dan 3,5 uur steppen in de omgeving. Ook is er een mogelijkheid om een rondleiding krijgen door de molen waarvoor je samen met een groep je kunt opgeven met minstens 10 personen. Hierbij leer je meer over de geschiedenis.

Speeltuin

Na een wandeling langs de Molenplas kun je jouw kinderen vrijlaten in onze OERR speeltuin. Kinderen hebben hier hun eigen natuurlijke speelplek. Ze kunnen hier spelen met zand, spelen met water, balanceren over boomstammen en ook nog onze bijenkast bekijken. Dit is de plek waar je kinderen hun fantasie de vrije loop kunnen laten gaan en ook meer kunnen leren over de natuur.

Eten en drinken

Ook zijn er eet-en drinkgelegenheden langs de Molenplas. Zo heeft de Hompesche Molen een terras waarin je heerlijk kunt genieten van de natuur en de rust met een lekker drankje of gerechtje. Of je nu zin heeft in vlaai en koffie of een wijntje met een borrelplank; wij bieden het je graag aan. Ideaal tijdens een tussenstop van een wandeling of fietstocht.