Limburg wordt echt bijzonder gemaakt door de vele wandelroutes die door een landschap van glooiende heuvels, bosrijke omgevingen, kabbelende rivieren en beekjes en historische herkenningspunten zoals kastelen en molens leiden. Limburg biedt een scala aan wandelmogelijkheden voor zowel de ervaren wandelaar als degenen die gewoon op zoek zijn naar een ontspannende wandeling. In dit artikel zal daarom aandacht besteed worden aan de 10 populairste wandelroutes in Limburg.

10 mooiste wandelroutes van Limburg

Limburg herbergt een schat aan adembenemende wandelroutes, elk met zijn eigen unieke charme en schoonheid. Hier zijn de 10 mooiste wandelroutes die deze betoverende provincie te bieden heeft:

 • Rondje Molenplas: wandel door de prachtige natuur van Stevensweert met een rondje rondom de Molenplas. Met als begin- en eindpunt de Hompesche Molen, is voor het hele gezin plezier gegarandeerd. De jeugd kan zich amuseren in de OERR speelnatuur, terwijl de ouders genieten van een kop koffie en stukje Limburgse vlaai!
 • De Vaalserberg: een stevige wandelroute in Limburg met een stijgingspercentage van gemiddeld 6.1% die loopt vanuit het centrum van Vaals tot aan het Drielandenpunt.
 • De Sint-Pietersberg in Maastricht: een wandeltocht van negen kilometer die je meeneemt langs de ENCI-groeve, de oehoevallei en de Duivelsgrot.
 • De Zandgroeve: deze wandelroute voert je door de Brunssummerheide, een gevarieerd natuurgebied van 1800 hectare tussen Heerlen en Brunssum.
 • Broekhuizermolenbeek: het Schuitwater is een moerasbos in Noord-Limburg, waar de Broekhuizermolenbeek doorheen voert in een 9 kilometer tellende wandeltocht.
 • Reindersmeer: misschien wel de mooiste wandelroute van Limburg. Deze wandeling voert je door Nationaal Park de Maasduinen en kan in 7 of 4 kilometer gelopen worden.
 • Meerbaansblaak: Meerbaansblaak is een van de vele mooie wandelroutes door Midden-Limburg. Deze tocht loopt door de Groote Peel.
 • Meinvennen: Meinvennen voert door Nationaal Park De Meinweg en brengt je langs terraswanden van vijftig meter hoog.
 • Het Hertog Limburg Pad: een langeafstandswandeling van 139 kilometer door het oude Hertogdom Limburg.
 • De Geuldalroute: een groene wandeling die je door bossen, langs de Geul, kerken en kastelen voert.
 • Kunoroute: deze wandeling begint in Voerendaal en loopt helemaal tot in het Duitse Aken.
wandelroutes limburg

Wandelroutes voor de kinderen

Kinderen zijn over het algemeen niet erg blij met lange wandelingen. Toch wil je ze ook van de frisse buitenlucht laten genieten, want bewegen is immers gezond. Gelukkig zijn er genoeg mooie wandelroutes in Limburg, die ook genoeg vermaak bieden voor de jonge wandelaars. Vier leuke wandelingen zijn bijvoorbeeld het Kabouterpad, de Drakenwandeling, de Fotopuzzeltocht en de Geluksspeurtocht. Bovendien zijn in veel natuurgebieden genoeg dingen voor de kinderen te doen. In de Brunssummerheide of de Hompesche Molen vind je bijvoorbeeld speeltuinen van OERR.

Wandelen met een gids

Je kunt zelf een wandeling maken, maar wil je meer van de omgeving weten dan is een georganiseerde wandeltocht met gids of audio ook zeker een aanrader. Je leert meer over de natuur, maar ook over de geschiedenis van de dorpjes waar je doorheen loopt. Zo’n wandeling wordt ook vaak aantrekkelijk gemaakt voor kinderen met fascinerende verhalen.

wandelen limburg

Mag de hond mee?

Vaak neem je de hond op je wandeling mee, zodat je trouwe viervoeter ook even zijn energie kwijt kan. In Limburg vind je mooie wandelroutes, waar je jouw hond prima mee kunt nemen. Of je hond los mag lopen, is wel afhankelijk van waar je bent. Vaak tref je losloopgebieden aan, die met bordjes worden aangegeven. Hier kan je hond vrij rondlopen. Er zijn ook speciale hondenspeelvelden, waar je hond eveneens los mag lopen opdat die met andere honden kan spelen.

Heeft de fiets toch een voorkeur? Dan vind je hier ook de mooiste fietsroutes van Limburg.

webwings

Author webwings

More posts by webwings

Leave a Reply