Wil jij een heerlijke wandeling maken door de prachtige natuur van Limburg? Overweeg dan eens om  een wandelroute maken door het historische stadje: Stevensweert. Tijdens het wandelen door Stevensweert ervaar je de rust en ontdek je de mooie natuur. Daarnaast kom je mooie momenten tegen uit de geschiedenis van de stad.

Stevensweert, een middeleeuwse stad

Stevensweert is oud vestigingsstadje op een eiland. Tijdens de Tachtigjarige Oorlog in 1633 is het stadje door de Spanjaarden gesticht. De stad heeft een reconstructie van oude vestigingswerken zodat de inwoners en bezoekers kunnen ervaren hoe het er vroeger er uit hebben gezien. Zo is nu nog het unieke stratenpatroon te zien van de stad.

Een ander mooi stuk uit de geschiedenis van Stevensweert is de Hompesche Molen. Deze is gebouwd in 1722 en is de hoogste molen van Limburg.

De Hompesche Molen

De Hompesche Molen is een prachtig natuurmonument. De molen werd gebouwd in 1721 en 1722. Het is de hoogste molen van Limburg met 6 verdiepingen. De molen staat hoog, zodat het beste wind kan opvangen. Vroeger was de molen natuurlijk bedoeld voor het malen. Ook werd er een ruimte vrijgehouden dat diende als gevangenis. Tegenwoordig heeft de molen een terras dat ideaal is voor een tussenstop voor een wandel-of fietstocht. Ook kun je er groepsactiviteiten doen, waarbij je onder andere gezamenlijke wandelroutes kunt lopen en een rondleiding kunt krijgen door de molen.

Hompesche Molen

Ontdek de verschillende wandelroutes

Stevensweert biedt verschillende wandelroutes die zeker de moeite waard zijn om te bezoeken. Je kunt er voor kiezen om deze wandelroutes te lopen met een ervaren gids, die veel verhalen kan vertellen over de stad en de natuur.

Route om de Molenplas

Een van de populairste routes is een rondje om de Molenplas. Deze route is ongeveer 6 km lang. Je start en eindigt bij de Hompesche Molen, waar je tevens gratis kunt parkeren. De Molenplas is een populair gebied waar je naar prachtige vogels kunt kijken. Hier is het ook toegestaan om honden mee te nemen tijdens de tocht. Als je een hond meeneemt, dient hij wel aangelijnd te zijn. Het is een afwisselende route. Je komt namelijk langs steeds langs moerasbosjes en riet.

Daarnaast is er een brug waar je over moet om op een eilandje te komen. Door te lopen over de stenen in het water kom je bij het eiland. Je kunt je vasthouden aan het touw  Als je bovenop de heuvel staat heb je een prachtig uitzicht over de gehele Molenplas. Er zijn tijdens de route verschillende uitrustpunten waar je natuurlijk ook even kunt uitrusten. Naast dat je mooie dieren tegen kom je je tijdens je wandeltocht ook langs twee bomenmonumenten. Dit zijn indrukkende monumenten uit de oertijd

Wandelroute Eiland in de Maas

Deze route is wat langere route om te wandelen, maar zeker de moeite waard. De route loopt door Stevensweert en Ohé en Laak. Beiden plaatsen liggen op een eiland tussen twee paasarmen. De gehele route leidt je langde de Hompesche Molen en meerdere kastelen zoals: Kasteel Walburg, Kasteel Hasselholt. Dit is een mooi historische stuk uit de renaissance die je zeker moet bezoeken! Deze route is 12,6 km lang.

Stadstour door Stevensweert

Je ook de geschiedenis ervaren door een wandelroute te maken door de stad in plaats van de natuur. Zo ontdek je het historische centrum met de markt. Ook ontdek je de vestigingswerken en de waterkant met de kanon. Daarnaast zie je de oude bijzondere bestrating die naar het middelpuntlopen. Deze route is 2 km lang.

Fotopuzzeltocht door Stevensweert

Een andere manier om de historie van de stad op te snuiven is door een puzzeltocht. Ook deze route is 2 km lang. Hierdoor kun je wandelen door Stevensweert door zelf naar juiste antwoorden speuren om zo de juiste correcte af te leggen door de historische stad. Hierdoor leer je erg veel van de geschiedenis van de stad.

terras hompesche molen

Ons wandelingsarrangement

Wil jij langs de Molenplas wandelen? Je kunt dan kiezen voor ons wandelarrangement. Wat houdt dat in? Voordat de wandeltocht begint begin je bij Bakkerij puts voor een kopje koffie met vlaai. Vervolgens kun je op je eigen tempo de wandeling maken langs de Molenplas. Na de wandeling kun je genieten van een heerlijk kopje seizoenssoep.

Maak een wandelstop bij ons terras

Na een mooie lange wandeling door Stevensweert kun je natuurlijk komen genieten bij ons op terras. Geniet van koffie of vlaai of van een lekker gerechtje. Benieuwd naar wat wij jou aan kunnen bieden? Bekijk onze menukaart! Ook is het een fijne plek om je kinderen te laten spelen in de natuur. Wij hebben een natuurspeeltuin waar kinderen met water en zand kunnen spelen.

Stefano Castagna

Author Stefano Castagna

More posts by Stefano Castagna